Σάββατο 26 Απριλίου 2008

Ο Κρητικός καταναλώνει περισσότερο λίπος απ’ όλους, σχεδόν το τριπλάσιο από τον Αμερικανό και μιάμιση φορά περισσότερο από τους κατοίκους άλλων μασογοιακών περιοχών. Δηλαδή ο Κρητικός καταναλώνει λιπαρές ουσίες αλλά δεν τρώει ποτέ σπορέλαια! Καταναλώνει μόνο αγνό και γευστικό ελαιόλαδο! Κι επιπλέον, καταναλώνει σημαντική ποσότητα ελαιόλαδου χωρίς βράσιμο και τηγάνισμα, (ωμό) σε σαλάτες και παξιμάδι. Επίσης τρώει ελάχιστο κρέας, αρκετές ποσότητες ψωμιού, άφθονα φρούτα, όσπρια και λαχανικά και κρασί με το φαγητό του!!!
Ένα από την (καθημερινή) διατροφή του είναι ωμά λαχανικά, λάδι, ελιές και κρητικό παξιμάδι ενώ ένα από τα αγαπημένα του φαγητά είναι τα καλλιτσούνια.
Τα καλλιτσούνια θεωρούνται περισσότερο ως γλύκισμα, που σε παλιότερες εποχές ήταν απαραίτητο στο γιορτινό τραπέζι. Τα καλλιτσούνια είναι συνήθως στρογγυλά με εσοχές (τσιμπήματα) και ονομάζονται λυχναράκια, τετράγωνα διπλωτά ή τριγωνικά, πάλι διπλωτά.
Το τυρί είναι μια από τις αγαπημένες τροφές των Κρητικών, σε αντίθεση με το γάλα που συνήθως δεν το προτιμούν μετά από την παιδική και εφηβική ηλικία. Τα τυριά που παρασκευάζονται στο νησί είναι εξαιρετικής ποιότητας και γίνονται μόνο με γάλα προβάτου και αίγας. Γάλα από αγελάδα δεν χρησιμοποιούν ποτέ. Τα αιγοπρόβατα της Κρήτης είναι όλα ελευθέρας βοσκής και τρέφονται με χόρτα και βότανα. Μερικά από τα κρητικά τυριά είναι τα παρακάτω:
ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ ΚΡΗΤΗΣ: γίνεται αποκλειστικά και μόνο από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Η γεύση του είναι αλμυρή και πικάντικη. Πριν καταναλωθεί ωριμάζει για τρεις μήνες. Είναι σκληρό και χρησιμοποιείται ως επιτραπέζιο αλλά τριμμένο πάνω σε ζυμαρικά.
ΤΟ ΤΥΡΙ ΤΗΣ ΔΙΚΤΗΣ: Το τυρί με χαμηλά λιπαρά φτιάχνεται ακόμη στην περιοχή του όρους Δίκτη, στις ορεινές περιοχές της επαρχίας Πεδιάδος, στο οροπέδια Λασιθίου και στα ορεινά του Μαραμπέλου, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το βρείτε στο εμπόριο. Είναι αρκετά σκληρό, αλατισμένο, με έντονη πικάντικη γεύση.
ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ: ένα πολύ νόστιμο τυρί με ιδιαίτερη ευχάριστη γεύση. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και διατίθεται στην αγορά μετά από ωρίμανση.
Άλλα κρητικά τυριά είναι η ΜΑΛΑΚΑ, το ΤΥΡΟΖΟΥΛΙ, ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΝΘΟΤΗΡΟΣ, η ΜΥΖΗΘΡΑ ή ΜΑΛΑΚΟΣ ΑΝΘΟΤΗΡΟΣ, η ΦΕΤΑ, η ΞΙΝΟΜΥΖΗΘΡΑ, η ΓΑΛΟΜΥΖΗΘΡΑ ΧΑΝΙΩΝ, η ΞΥΓΑΛΑ και η ΣΤΑΚΑ.

Ένα παραδοσιακό φαγητό είναι ο ΝΤΑΚΟΣ.

Ο Ντάκος ή Κουκουβάγια είναι το χαρακτηριστικότερο κριθαρένιο παραδοσιακό παξιμάδι της Κρήτης. Σερβίρετε ως εξής: βρέχουμε λίγο το παξιμάδι με νερό για να μαλακώσει. Έπειτα ρίχνουμε πάνω του μια κουταλιά της σούπας Κρητικό ελαιόλαδο ή και παραπάνω – ανάλογα τα γούστα. Τρίβουμε μια φρέσκια ντομάτα και τη βάζουμε πάνω στο παξιμάδι. Προσθέτουμε αλάτι, ρίγανη και ψιλοκομμένη μυζήθρα (άλλο ένα παραδοσιακό προϊόν της Κρήτης). Ο Ντάκος είναι έτοιμος!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: